Μυγάκια, μυωψίες, υπάρχει λύση?

Συχνά η ερώτηση των ασθενών μας είναι αν μπορεί να γίνει κάτι για τα ενοχλητικά μυγάκια που γίνονται αισθητά ειδικά μετά την ολοκλήρωση της αποκόλλησης του υαλοειδούς σώματος των οφθαλμών.

Οι μυωψίες είναι εκφυλιστικές αλλοιώσεις στο υαλοειδές του οφθαλμού. Δημιουργουνται και γίνονται αντιληπτές συνήθως μετά τη μέση ηλικία, ωστόσο νεότεροι ασθενείς επίσης μπορεί να έχουν συμπτώματα μυωψιών.

Είναι ακίνδυνες, δεν απαιτούν αφαίρεση ενώ ειδικά χαρακτηριστικά και συμπτώματά τους χρήζουν άμεσης εξέτασης απο ειδικό οφθαλμίατρο.

Τα τελευταία χρόνια έρευνες σχετικά με την αφαίρεση και θεραπεία τους σε συμπτωματικούς ασθενείς έχουν προχωρήσει. Οι δύο κύριες μέθοδοι που έχουν κυριαρχήσει είναι η χρήση YAG Laser και η υαλοειδεκτομή.

Το laser επιτυγχάνει τη σμίκρυνση των μυωψιών και όχι την αφαίρεσή τους, απαιτεί πολλαπλές επισκέψεις και ειδικό εξοπλισμό. Αντίθετα η υαλοειδεκτομή είναι μια μετρίου βαθμού χειρουργική επέμβαση.

Σε πρόσφατη δημοσίευση https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31047219 η υαλοειδεκτομή φέρει πολύ καλά αποτελέσματα ως προς την βελτίωση της ποιότητας της όρασης, ενώ καταφέρνει να αφαιρέσει στο σύνολό τους τις μυωψίες, τα μυγάκια. Κατα την παραπάνω έρευνα δεν εμφανίστηκαν επιπλοκές ενδοφθαλμίτιδας, ωστόσο ρωγμές στον αμφιβληστροειδη εμφανίστηκαν σε ποσοστό 5.8% όπως και η περιπτωση αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς. 4% των ασθενών εμφάνησε αιμορραγία υαλοειδούς που δεν απαιτούσε νέα επέμβαση. 4% εμφάνισε επιωχρική μεμβράνη και 7.8% επανεμφάνισε μυγάκια. Τέλος 16% των ασθενών εμφάνισε επιταγχυνόμενο καταρράκτη ως επακόλουθο της επέμβασης.

Είναι φανερό οτι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις στο πρόβλημα των μυωψιών, και η οποιαδήποτε παρέμβαση απο τον χειρουργό υαλοειδούς απαιτεί συζήτηση με τον ασθενή και κατανόηση των πιθανών επιπλοκών μιας παρέμβασης. Είναι ενθαρρυντικά ωστόσο τα αποτελέσματα χειρουργικού καθαρισμού τους.

Διαβάστε περισσότερα στην ιστοσελίδα μας https://veyep.gr/diseases-in-ophthalmology/posterior-vitreous-detachment/

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 2109856999 για περισσότερες πληροφορίες

Γράψτε μας το σχόλιό σας

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d