ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο κερατοειδής χιτώνας είναι το πρώτο τμήμα του οφθαλμού μέσα απο το οποίο περνούν οι φωτεινές ακτίνες προκειμένου να εστιαστούν στον αμφιβληστροειδή. Διαθέτει την σημαντικότερη εστιακή δύναμη του ματιού, και μαζί με τον φακό επιτυγχάνουν στο εμμετροπικό μάτι την φυσιολογική εστίαση του φωτός στην ωχρά κηλίδα, γεγονός που μας επιτρέπει να βλέπουμε με ευκρίνεια το περιβάλλον.

Είναι το όργανο του σώματος με την μεγαλύτερη νεύρωση, και έτσι εξηγείται η υψηλή ευαισθησία σε εξωτερικά ερεθίσματα ή τραύματα. Προστατεύεται απο την φυσιολογική εφύγρανση (δάκρυα) καθώς και απο την λειτουργία των βλεφάρων.

Διατηρείται διαυγής μέσω  πολυ εξειδικευμένων μηχανισμών του οφθαλμού που λειτουργουν 24 ωρες και 365 ημέρες τον χρόνο καθόλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Παθήσεις που αφορούν τον κερατοειδή μπορεί να οφείλονται σε:

  • Μολύνσεις
  • Φλεγμονές
  • Παθήσεις του ανοσοποιητικόυ συστήματος
  • Κερατόκωνος και Γενετικές παθήσεις
  • Εκ γενετής δυσμορφίες

ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ

Μπορεί να οφείλονται σε βακτήρια, μύκητες, ιούς ή συνδιασμό των παραπάνω. Τις περισσότερες φορές εμφανίζονται με συμπτώματα πόνου, καύσου, πτώση της όρασης, ερυθρότητα του επιπεφυκότα (κόκκινο μάτι), δακρύρροια και εκκρίσεις. Είναι πιο συχνές σε ασθενείς με συχνή χρήση φακών επαφής, όπως επίσης ύστερα απο τραυματα. Η εστία της μόλυνσης μπορεί να δημιουργεί ενα έλκος στην επιφάνεια του κερατοειδούς που χωρίς θεραπεία μπορεί να αποβεί μοιραίο για την διαύγεια και λειτουργικότητα του κερατοειδούς.

ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ

Πρόκειται συνήθως για καταστάσεις υπερευαισθησίας σε συμβιόντα βακτήρα του οργανισμού μας σε ασθενείς που μπορεί να έχουν προδιάθεση προς την πρόκληση των καταστάσεων αυτών. Εμφανίζονται ήπια έλκη στην περιφέρεια του κερατοειδούς με παρόμοια συμπτώματα όπως και παραπάνω (πόνος, ερυθρότητα, λιγότερες εκκρίσεις, με δακρύρροια). Στις περιπτώσεις αυτές δεν υπάρχει ποτέ πλήρης απαλλαγή απο τα συμπτώματα ωστόσο έγκαιρη και σωστή διάγνωσή τους καθιστά ανύπαρκτες τις εξάρσεις.(βλεφαρίτιδα, marginal keratitis)

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ

Συστηματικές παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθριτιδα, ερυθηματόδης Λύκος κλπ. μπορούν να προσβάλουν και τον κερατοειδή προκαλόντας λέπτυνση και άσηπτα έλκη μέχρι σημείου πιθανής διάνοιξης ολικού πάχους. Παρότι σπάνιες τέτοιες παθήσεις απαιτούν την συνδιασμένη παρακολούθηση απο οφθαλμίατρο και ρευματολόγο αφού η διατήρηση σε ύφεση της ανοσολογικής κατάστασης επιφέρει καλά αποτελέσματα και απο τον κερατοειδη.

ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟΣ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Ο κερατόκωνος είναι η ανώμαλη μορφολογία του κερατοειδούς που τον καθιστά υπερβολικά κυρτό με αποτέλεσμα να παίρνει τη μορφή κώνου. Παρά το γεγονός οτι δεν είναι πλήρως εξακριβωμένο, πιστεύται οτι πρέπει να υφίσταται γενετική προδιάθεση στην δημιουργία του και εμφανίζεται συνήθως σε ηλικίες απο 13-15 εως την πλήρη ενηλικίωση του ασθενούς. Συχνό σημείο είναι η συνεχής αύξηση του αστιγματισμού και της διοπτρικής ικανότητας του οφθαλμού, στοιχεία μετρήσιμα που μπορούν να δώσουν την εγκαιρη διάγνωση. Συνέπεια των παραπάνω είναι η σταδιακή πτώση της όρασης ενώ δομικά ο κερατοειδής χάνει την αντοχή του και με μικρά τραύματα μπορεί να ρηχθεί.

Η εξέλιξη του κερατοκώνου μπορεί πλέον να τερματιστεί με μεγάλη επιτυχία, με τη θεραπεία του cross linking και έτσι να αρθεί μια αρνητική κατάληξη στην όραση. Ωστόσο σε βαρίες περιπτώσεις η μόνη οδός παραμένει η μεταμόσχευση κερατοειδούς ή στρωμάτων αυτού. Οι θεραπείες αυτές απαιτούν ειδική γνώση και εξειδικευμένο οφθαλμίατρο στην χειρουργική κερατοειδούς.

Γενετικές παθήσεις μπορεί να αφορουν θολερότητες και συμπτώματα επι των στρωμάτων του κερατοειδούς με ανάλογα συμπτώματα. Η συχνότερα παρατηρούμενη είναι η Fuchs Dystrophy,μια πάθηση των ενδοθηλιακών κυττάρων του κερατοειδούς που μπορεί να καταλήξει σε χειρουργική αποκατάσταση προκειμένου να διατηρηθεί ένα καλό επίπεδο διαύγειας του κερατοειδούς.

ΕΚ ΓΕΝΕΤΗΣ ΔΥΣΜΟΡΦΙΕΣ

Είναι σπάνιες μορφές δυσμορφίας του κερατοειδούς (επίπεδος κερατοειδής, μεγαλοκερατοειδής, μικροκερατοειδής) που έχουν να κάνουν είτε με το γενετικό υλικό του βρέφους, είτε με συνθήκες και μολύνσεις κατα την κύηση. Συχνά συνοδεύονται και απο άλλη οφθαλμική παθολογία όπως γλαύκωμα ή καταρράκτης κλπ. είναι αμφοτερόπλευρες και εμφανείς απο νωρίς.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο: 2109856999

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: