Τι είναι;
Ο φακός στο μάτι σας, που φυσιολογικά είναι διαυγής, έχει ως ρόλο την εστίαση του φωτός στο πίσω μέρος του οφθαλμού, την ωχρά κηλίδα. Ο φακός συχνά γίνεται θαμπός με την αύξηση της ηλικίας. Όταν αυτή η θολερότητα είναι ικανή να επηρεάσει την όρασή σας αποκαλείται καταρράκτης.
Μέχρι τώρα, δεν έχει βρεθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή για την διατήρηση της διαύγειας του φακού ή την θεραπεία της θολερότητάς του. Στα αρχικά στάδια εμφάνισής του, μια αλλαγή στα γυαλιά είναι ικανή να βελτιώσει την όραση παροδικά. Με τον χρόνο ωστόσο, το επίπεδο και η ποιότητα της όρασης μπορεί να επηρεαστεί σε βαθμό που δυσκολεύει τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Σε αυτή την περίπτωση ο χειρουργός οφθαλμίατρος με ειδική εμπειρία στην επέμβαση αυτή θα σας προτείνει να αφαιρέσετε τον θολερό φακό.
Με την επέμβαση ο φακός αντικαθίσταται με έναν ψευδο-φακό που τοποθετείται πίσω από την ίριδα και ονομάζεται ενδοφακός. Έχει δε τις προδιαγραφές να παραμείνει μόνιμα εντός του οφθαλμού.
Ο καταρράκτης συνήθως εμφανίζεται ταυτόχρονα και στους δυο οφθαλμούς ωστόσο η επέμβαση αφαίρεσης τους δεν γίνεται ποτέ (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) την ίδια ημέρα προς αποφυγή πιθανών μετεγχειρητικών λοιμώξεων.
Πριν την επέμβαση:
Ο χειρουργός οφθαλμίατρός σας, θα προβεί σε σειρά προ-εγχειρητικών εξετάσεων που αφορούν τόσο τους οφθαλμούς όσο και την γενική κατάσταση υγείας σας. Η επέμβαση του καταρράκτη γίνεται με τοπική αναισθησία και απαιτεί λίγα λεπτά της ώρας, γεγονός που δεν επιβαρύνει σωματικά τον ασθενή και δεν απαιτείται γενική αναισθησία στο πλείστο των περιπτώσεων.
Ειδικές εξετάσεις απαιτούνται για την επιλογή του ενδοφακού καθώς και την ενημέρωσή σας για τα αποτελέσματα μετά την επέμβαση και την χρήση γυαλιών. Με την επέμβαση αυτή σας δίνεται η μοναδική ευκαιρία να είστε λιγότερο εξαρτημένοι από τα διορθωτικά σας γυαλιά και απαιτείται συζήτηση με τον χειρουργό σας για τις ανάγκες και τις επιλογές σας.
Ημέρα της επέμβασης:
Κατά την προσέλευσή σας στην κλινική θα χρησιμοποιήσουμε σταγόνες στο μάτι που θα χειρουργηθεί οι οποίες έχουν ως σκοπό να μεγαλώσουν το εύρος της κόρης (μυδρίαση) πίσω από την οποία βρίσκεται ο φακός.
Η επέμβαση γίνεται με ειδικές αναισθητικές σταγόνες υπο αντισηψία ή με χρήση αναισθητικού πέριξ του οφθαλμού.
Κατά διάρκεια της επέμβασης δεν θα έχετε καμία απολύτως αίσθηση πόνου, ωστόσο θα έχετε τις αισθήσεις σας. Ένα έντονο φως που προέρχεται από το ειδικό μικροσκόπιο θα φωτίσει τον οφθαλμό που θα χειρουργηθεί. Η επέμβαση διαρκεί κατά μέσο όρο περίπου 20 λεπτά και θα χρειαστεί να βρίσκεστε σε ύπτια -οριζόντια- θέση καθ’ όλη τη διάρκειά της. Σε περίπτωση προβλημάτων αυχένα ή μέσης, τα χειρουργικά κρεβάτια έχουν την ικανότητα να καλύψουν τις ανάγκες σας.
Για την ελαχιστοποίηση της μολύνσεων ειδικά χειρουργικά πεδία σκεπάζουν το πρόσωπο και τον οφθαλμό αφήνοντας ανοιχτό τον χώρο της μύτης για την διατήρηση της αναπνοής απρόσκοπτη. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε σταθερό το κεφάλι σας κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
Ο καταρράκτης αφαιρείται με έναν τύπο επέμβασης που ονομάζεται φακοθρυψία μέσω χρήσης υπερήχων με ειδικά εργαλεία που έχουν εύρος 1.8 χιλιοστά!
Συχνά γεννάται το ερώτημα αν γίνεται χρήση laser. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν εξελιγμένα μηχανήματα που χρησιμοποιούν την τεχνολογία αυτή για την αφαίρεση του καταρράκτη, ωστόσο δεν έχουν καταστεί ικανά να αντικαταστήσουν επι του παρόντος την τεχνική της φακοθρυψίας, δεν προσφέρουν ανώτερα αποτελέσματα και είναι πολύ πιο κοστοβόρα για τον ασθενή χωρίς πρακτικό όφελος.
Μετά την επέμβαση
Αμέσως μετά την επέμβαση το μάτι μπορεί να μείνει είτε ανοιχτό είτε κλειστό με γάζα την οποία μπορείτε να αφαιρέσετε εντός 2 ωρών. Σταγόνες θα σας δοθούν για χρήση για μέχρι ένα μήνα. Φροντίστε να έχετε πάντα καθαρά χέρια και γάζες αν θελήσετε να καθαρίσετε το μάτι σας εφόσον δακρύζει που είναι φυσιολογικό. Το μεγαλύτερο ποσοστό μολύνσεων εμφανίζεται μέρες μετά την επέμβαση και περιλαμβάνει οργανισμούς που ζουν στα μάτια μας, συνεπώς σωστή υγιεινή είναι σημαντική. Μερικές φορές μπορεί να έχετε μια αίσθηση ξένου σώματος για μερικές ώρες μετά την επέμβαση ή ένα βάρος/πόνο. Η χρήση παυσίπονου (paracetamol) συνήθως είναι αρκετή για να σας ανακουφίσει από αυτά τα συμπτώματα.
Θα σας δει ο ιατρός σας την επόμενη μετεγχειρητική ημέρα, και στη συνέχεια εντός ενός μηνός με 6 εβδομάδων προκειμένου να σας κάνει τον τελικό διαθλαστικό έλεγχο για γυαλιά.
Την 1η μετεγχειρητική εβδομάδα αποθαρρύνεται κάθε έντονη δραστηριότητα, βαθιά σκυψίματα, αθλητισμό. Η όραση εντός της 1ης εβδομάδας κατά μέσο όρο σταθεροποιείται και είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην μπορείτε να εστιάσετε σε ενδιάμεσες αποστάσεις και ειδικότερα για κοντά.
Η αντίληψη των μικροσκοπικών σκιών, γραμμών κλπ., τα λεγόμενα ‘μυγάκια’ γίνεται περισσότερο αισθητή μετά την επέμβαση και είναι φυσιολογική. Ωστόσο η εμφάνιση πολλαπλών τέτοιων σημείων, χωρίς πριν να ήταν αισθητά είναι καλό να αναφέρεται στον οφθαλμίατρο σας.
ΑΝ κατά 2 με 4 ημέρες μετά την επέμβαση το μάτι εμφανίσει ΟΛΑ από τα παρακάτω:
Ερυθρότητα
Πόνος
Έκκριση (κίτρινη/πράσινη)
Απώλεια όρασης
Πρέπει να έρθετε ΑΜΕΣΑ σε επαφή με τον οφθαλμίατρο σας προκειμένου να σας συμβουλέψει.
Πόσο επιτυχημένη είναι η επέμβαση;
Η επιτυχία της επέμβασης αγγίζει το 99% ως προς το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η βελτίωση της όρασης σας υπό την προϋπόθεση ότι δεν συνυπάρχουν άλλα προβλήματα στον οφθαλμό σας (Γλαύκωμα, ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας, διαβητική αμφιβληστροπάθεια, αγγειακές παθήσεις κλπ.).
Ο ψευδοφακός θα σας επιτρέψει να εστιάσετε όσον δυνατόν καλυτέρα στην μακρινή σας όραση, με χρήση γυαλιών για κοντά. Στην προ-υπάρχουσα συνύπαρξη αστιγματισμού ή άλλων διαθλαστικών προβλημάτων του κερατοειδούς μπορεί να γίνει ειδική μέριμνα για βελτίωση των παθήσεων αυτών και συζήτηση με τον οφθαλμίατρο σας πριν την επέμβαση απαιτείται για την κατανόηση των πιθανών αποτελεσμάτων.
Ποσό ασφαλής είναι η επέμβαση;
Η επέμβαση καταρράκτη είναι πολύ ασφαλής. Η πιθανότητα ολικής απώλειας της όρασης που οφείλεται στην επέμβαση είναι λιγότερο από 1/1000 λόγω σοβαρής ενδοθάλμιας λοίμωξης ή αιμορραγίας.
Η πιθανότητα να απαιτείται 2ο χειρουργείο για την τελική βελτίωση της όρασης είναι 1%
Η πιθανότητα μείωσης της όρασης λόγω επιπλοκών της επέμβασης είναι 0.5%
Είναι φυσιολογικό να δούμε στο μάτι μετά την επέμβαση:
-
- Αιμορραγία στο άσπρο του ματιού(υπόσφαγμα).
-
- Μερική πτώση βλεφάρου.
-
- Μικρού έως μετρίου βαθμού ‘κόκκινο μάτι’.
-
- Μέτρια βελτίωση της όρασης λόγω διαθλαστικών ανωμαλιών.
- Αδυναμία εστίασης για κοντά.
Σπάνια εμφανίζονται μετά την επέμβαση:
-
- Οίδημα ωχράς κηλίδας αγνώστου αιτιολογίας (απαιτεί θεραπεία με σταγόνες)
-
- Διαφορά στην αναμενόμενη και την τελική διάθλαση. Απαιτείται επανέλεγχος των εξετάσεων μετεγχειρητικά και πολύ σπάνια αντικατάσταση του ενδοφακού.
-
- Παρ-εκτόπιση του φακού λόγω χαλαρού σάκου ή συνύπαρξη ψευδοαποφωλίδοσης μιας πάθησης πολύ συχνή στην Ελλάδα που μπορεί να προκαλεί ασταθή φακό.
- Αλλεργία στα μετεγχειρητικά φάρμακα (σταγόνες). Απαιτείται επικοινωνία με τον οφθαλμίατρο εφόσον παρατηρείται οίδημα βλεφάρων και κνησμός με τη χρήση των φαρμάκων.
Θα χρειαστούν γυαλιά μετά την επέμβαση;
Οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται γυαλιά μετά την επέμβαση τόσο για μακριά όσο και για κοντά.
Η προ υπάρχουσα Υπερμετρωπία/Μυωπία συνήθως εύκολα αντιμετοπίζονται και διορθώνονται με την χρήση ενδοφακού κατάλληλης δύναμης. Ωστόσο οι παραπάνω διαθλαστικές ανωμαλίες μπορεί να συνυπάρχουν με αστιγματισμό που με ειδικές εξετάσεις (τοπογραφία κερατοειδούς, κερατομετρία, βιομετρία) μπορούν να διεγνωστούν. Η αντιμετώπιση αυτών των ανωμαλιών είναι εφικτή με χρήση τορικών ενδοφακών, ενω η διόρθωση περεταίρω και της πρεσβυωπίας είναι εφικτή με χρήση πολυεστιακών ενδοφακών.
Η επέμβαση του καταρράκτη σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ακρίβεια της διαθλαστικής χειρουργικής, μπορεί ωστόσο να βελτιώσει την όραση σε πολύ καλό επίπεδο και να καταστήσει την δημιουργία των νέων διορθωτικών γυαλιών εύκολη υπόθεση για τον οπτικό.
Μπορεί ο καταρράκτης να επανέλθει;
Όταν αφαιρεθεί ο θολωμένος φακός, δεν μπορεί να ξαναδημιουργηθεί. Ωστόσο σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών, μπορεί να υπάρξει μια θόλωση πίσω από τον νέο ψευδοφακό μέσω των φυσιολογικών διεργασιών ουλοποίησης κάθε οργανισμού μετά από μια χειρουργική επέμβαση. Αυτό εμφανίζεται μέχρι και σε 30% των ασθενών.
Η διαδικασία ΄καθαρισμού’ της νέας αυτής θόλωσης ευτυχώς είναι γρήγορη και εύκολη διαδικασία με χρήση μηχανήματος laser, δεν απαιτεί χειρουργείο και το αποτέλεσμα του καθαρισμού είναι εμφανές άμεσα από την επόμενη κιόλας ημέρα.
Για περισσότερες πληροφορίες ρωτήστε μας στο 2109856999, Λ. Ποσειδώνος 71, Άλιμος, Νότια προάστια Αττικής.