ΡΑΓΟΕΙΔΙΤΙΔΕΣ

   Εισαγωγή

    Οι ραγοειδίτιδες ή οφθαλμικές φλεγμονές αφορούν μια μεγάλη ομάδα παθήσεων των οφθαλμών που συχνά σχετίχονται με συστηματικές ή αυτοάνοσες νόσους.

   Μπορεί να αφορούν το πρόσθιο, μέσο ή και οπίσθιο μέρος του οφθαλμού.

Πρόσθιες Ραγοειδίτιδες

   Δίνουν συμπτώματα φωτοφοβίας, ερυθρότητας του ματίου, πόνου, θολερότητας και θάμβου οράσεως. Η αιτιολογία τους μπορεί να είναι ιδιοπαθής, είτε συνδεόμενη με αρθδρίτιδες (συχνότερη σε νέους η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα HLA-B27), σαρκοείδωση, ερπητική ή άλλες μολυσματικές νόσους.

Μέσες ραγοειδίτιδες

   Εμφανίζονται με συμπτώματα θολερότητας στην όραση και αίσθηση μυωψιών. Πόνος δεν είναι συχνός, ωστόσο μπορεί να είναι παρόν χωρίς να αποτελεί το προεξάρχων σύμπτωμα. Και εδώ η αιτιολογία μπορεί να είναι ιδιοπαθής, σαρκοείδωση, μολυσματικές νόσοι, σκλήρυνση κατα πλάκας κλπ.

Οπίσθιες ραγοειδίτιδες

   Αφορούν τον χοριοειδή και αμφιβληστροειδή χιτώνα κατα κύριο λόγο με κύρια συμπτώματα την απώλεια όρασης και τον βύθιο πόνο. Αυτοάνοσες, μολυσματικές, και ιδιοπαθείς αιτίες μπορεί να συντρέχουν ενώ συνήθως η προσβολή είναι αμφοτερόπλευρη αλλά συχνά όχι ταυτόχρονη.

Σκληρίτιδα – Επισκληρίτιδα

   Είναι η φλεγμονή του λεύκου (σκληρού) χιτώνα του οφθαλμού. Εμφανίζεται με τοπική περιοχική ερυθρότητα του σκληρού χιτώνα και προκαλεί βύθιο πόνο που συχνά είναι τόσο έντονος που ξύπνάει τον ασθενή απο τον ύπνο του. Συνδέεται με νόσους του κολλαγόνου ή μπορεί να είναι ιδιοπαθές.

Η επισκληρίτιδα αφορά μια ηπιότερη μορφή φλεγμονής των επιφανιακών στρωμάτων του λευκού του ματιού, με λιγότερης έντασης συμπτώματα.

Υπάρχει θεραπεία?

   Η θεραπεία των παθήσεων αυτών είναι τόσο τοπική όσο και συστηματική. Ο στόχος είναι στις περιπτώσεις μολυσματικών παραγόντων η καταπολέμηση αυτού, ενώ σε ιδιοπαθείς και αυτοάνοσες περιπτώσεις ο περιορισμός της φλεγμονής. Η συνεργασία με ρευματολόγο είναι επιβεβλημένη καθώς η χρήση ειδικών φαρμάκων απαιτεί συστηματική παρακολούθηση και αιματολογικές εξετάσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες ρωτήστε μας στο 2109856999, Λ. Ποσειδώνος 71, Άλιμος, Νότια προάστια Αττικής.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d