ΓΛΑΥΚΩΜΑ

Τι είναι?

   Το γλαύκωμα είναι η πάθηση κατα την οποία επέρχεται συνήθως σταδιακή μείωση του οπτικού πεδίου των οφθαλμών λόγω καταστροφης των οπτικών ινών στα νεύρα των ματίων. Η κύρια αιτιολογία αυτής είναι η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση.

Έχει συμπτώματα?

   Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δυστυχώς δεν υπάρχουν συμπτώματα στο γλαύκωμα παρα μόνο όταν η πάθηση είναι πολύ προχωρημένη. Συνεπώς η έγκαιρη διάγνωση είναι επιβεβλημένη μέσω της ετήσιας εξέτασης ρουτίνας στον οφθαλμίατρο. Ειδικά ωστόσο όταν υπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό της νόσου σε συγγενείς 1ης γενεάς, ο προληπτικός έλεγχος ειναι επιβεβλημένος.

   Υπάρχουν κάποιοι τύποι γλαυκώματος, που μπορεί να έχουν προκληθεί λόγω ανατομικής κατασκευής των οφθαλμών και μπορεί να συνοδεύονται απο πόνο ειδικά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Μια κλινική εξέταση μπορεί να σας λύσει την απορία αν έχετε τέτοιο κίνδυνο ή ρίσκο καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις το ρίσκο μιας τέτοιας επίπονης κατάστασης μπορεί να μειωθεί με τη χρήση laser.

Τύποι γλαυκώματος:

  • Πρωτοπαθές:

Ανοιχτής γωνίας (συχνότερη μορφή)

Κλειστής γωνίας (Λόγω ανατομικής προδιάθεσης)

  • Δευτεροπαθές:

Φλεγμονώδες ( Σε περιπτώσεις συστηματικών ρευματικών νοσημάτων ή αυτοάνοσων παθήσεων που προσβάλλουν τους οφθαλμούς)

Μετεγχειρητικό (σπάνια ύστερα απο σοβαρές επεμβάσεις στους οφθαλμούς όπως μεταμόσχευση κερατοειδούς, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς κλπ)

Μεταλοιμώδες (Ύστερα απο ερπητική λοίμωξη του προσθίου μέρους του οφθαλμού.)

Γενετική προδιάθεση ( Pigment dispersion syndrome, Pseudoexfoliation)

Πως γίνεται η διάγνωση και αντιμετώπιση?

   Πριν τη διάγνωση του γλαυκώματος, το πρώτο εύρημα είναι η οφθαλμική υπερτονία (υψηλή πίεση) χωρίς αλλοιώσεις στα οπτικά πεδία.  Σε αυτό το στάδιο μπορεί με επιτυχία να αναχαιτιστεί η εμφάνιση του γλαυκώματος.

Η διάγνωση τίθεται με σειρά εξετάσεων που περιλαμβάνουν:

    1.  Μέτρηση ενδοθάλμιας πίεσης
    2. Γωνιοσκοπία
    3. Μέτρηση πάχους κερατοειδούς
    4. Διενέργεια οπτικών πεδίων
    5. OCT οπτικών νεύρων

   Ο συνδιασμός των παραπάνω εξετάσεων θα θέσει ή οχι την διάγνωση του γλαυκώματος. Υπάρχουν τυποποιημένες τεχνικές και εξοπλισμός για τα παραπάνω προκειμένου τα αποτελέσματα να είναι έγκυρα. Η μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης απο μόνη της ΔΕΝ είναι ικανή να μας θέσει τη διάγνωση.

   Εφόσον τεθεί η διάγνωση της υπερτονίας ή του γλαυκώματος, η θεραπεία χωρίζεται σε φαρμακευτική ή και χειρουργική.

 Η έναρξη της θεραπείας συχνά είναι φαρμακευτική με χρήση ενός ή περισσοτερων κολλυρίων που στόχο έχουν την ελάττωση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Συχνά στην αρχή μπορεί να χρειαστεί να αλλαχτεί η θεραπεία 2 και 3 φορές μέχρι να βρεθεί η χρυση τομή της αγωγής που θα πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα.

   Εφόσον γίνεται αναγκαία η συνδιασμένη χρήση ανω των 2 κολλυρίων προκειμένου να διατηρηθεί η πίεση σε σωστά επίπεδα ή στην περίπτωση που ούτε αυτό είναι εφικτό μόνο με τη χρήση φαρμάκων, τότε είναι επιβεβλημένη η χειρουργική θεραπεία της νόσου.

   Οι τρέχουσες εξελιξεις στην χειρουργική θεραπεία του γλαυκώματος έχουν καταστήσει τις επεμβάσεις πολύ αποτελεσματικές με σημαντικά προτερήματα ως προς τη διατήρηση της όρασης και του οπτικού πεδίου των ασθενών.

Για περισσότερες πληροφορίες ρωτήστε μας στο 2109856999.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d