ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΟΡΘΩΣΗ

 Εισαγωγη

    Η γνωστή σε όλους μας μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός, πρεσβυωπία είναι όροι καθημερινοί και οι συχνότερες αιτίες επίσκεψης στον οφθαλμίατρο.

   Όλες οι παραπάνω ανωμαλίες έχουν σαν αποτέλεσμα την θόλωση της όρασης. Μπορεί να ξεκινούν απο βρεφική ηλικία και είναι πολύ σημαντικό να γίνεται έλεγχος της όρασης απο εξειδικευμένο οφθαλμίατρο προκειμένου να εξαλειφθεί η πιθανότητα εμφάνισης αμβλυωπίας (τεμπέλικο μάτι).

   Στη συνέχεια και στη φάση της ανάπτυξης γίνονται αισθητά τα πρώτα σημάδια δυσκολίας στην όραση σε νεαρή ηλικία.

   Συνήθως οι διαθλαστικές ανωμαλίες οφείλονται είτε στο ανώμαλο μέγεθος του οφθαλμού (μικρό ή μεγάλο), είτε/και σε ανώμαλη επιφάνεια του κερατοειδούς χιτώνα (‘διαφανές τζάμι του ματιού’) όπου όταν η καμπυλότητά του είναι υπερβολική ή ανομοιόμορφη μπορεί να δώσει διαφόρων ειδών διαθλαστικές εκπλήξεις.

Μυωπία: η αδυναμία εστίασης μακριά με καθαρή εικόνα σε κοντινή απόσταση διαβάσματος (αναλόγως του μεγέθους).

Υπερμετρωπία: Αδυναμία εστίασης τόσο μακριά όσο και κοντά.

Πρεσβυωπία:… μπήκαμε στα σ…αντα και άνω… Η αδυναμία εστίασης κοντά λόγω φυσιολογικής γήρανσης του ενδοφακού μας.

Αστιγματισμός: Η ανώμαλη επιφάνεια του κερατοειδούς που παύοντας να αποτελεί τμήμα σφαίρας, δημιουργεί εκτροπές των δέσμων φωτός κατα την είσοδό τους στον οφθαλμό.

Πως διορθώνονται οι διαθλαστικές ανωμαλίες?

   Η χρήση διορθωτικών γυαλίων και φακών επαφής έχουν ως στόχο την ουδετεροποίηση και ομαλοποίηση των ανωμαλιών ώστε ο οφθαλμός να μπορεί να λειτουργήσει ως ένα ομοιόμορφο και ουδέτερο σύνολο όπως μια φωτογραφική μηχανή που μπορεί να έχει την απόλυτα σωστή εστίαση.

   Ευτυχώς η τεχνολογία επιτρέπει την κατασκευή πολλαπλών είδών φακούς που μπορούν αν διορθώσουν σχεδόν κάθε γνωστή ανωμαλία. Οι σύγχρονοι φακοί επαφής έχουν πολύ καλά αποτελέσματα ωστόσο απαιτείται σωστή υγιεινή προς αποφυγή σοβαρών μολύνσεων του κερατοειδούς.

Διόρθωση με χειρουργική επέμβαση?

   Τέλος υπάρχουν και περιπτώσεις κατα τις οποίες η διόρθωση δεν γίνεται καλά ανεκτή απο τον ασθενή (πχ υψηλός αστιγματισμός κλπ) με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί την πλήρη ικανότητα όρασης που διαθέτει. Στις περιπτώσεις αυτές και εφόσον είναι εφικτό μπορούν να βοηθήσουν οι διαθλαστικές επεμβάσεις laser (lasik, PRK, transPRK)  διόρθωσης των ανωμαλίων με στόχο την βέλτιστη ικανή όραση του ασθενούς. Πλέον πέραν της διόρθωσης της μυωπιας/υπερμετρωπίας, αστιγματισμού, γίνεται η αναγνώριση και η διόρθωση των εκτρωπών ανώτερης τάξης, δίνοντας ένα καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα. Επίσης σε εκεί που οι επεμβάσεις διαθλαστικής χειρουργικής δεν ενδείκυνται, μπορεί να γίνει επέμβαση αντικατάστασης του φυσιολογικού ενδοφακού με τον ίδιο τρόπο όπως στην επέμβαση αφαίρεσης του καταρράκτη (clear lens extraction). Κάθε περίπτωση χειρουργικής επέμβασης απαιτεί σωστή σκέψη, προεγχειριτικό έλεγχο και διεξοδική συζήτηση επι των προσδοκιών της.

   Για περισσότερες πληροφορίες ρωτήστε μας στο 2109856999

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: